Mijn visie

De natuur in zijn beste vorm

De natuur zit fantastisch in elkaar. Alles in de natuur zoekt de beste omstandigheden op. Denk maar eens aan een plant, die groeit naar het licht. Maar die klein blijft en energie bespaart als licht of voeding niet voorhanden is. Bij de mens is dat net zo. Als we geven wat ons lichaam nodig heeft, dan groeit het vanzelf, ontwikkelt het zich en past het zich moeiteloos aan veranderende omstandigheden aan.

Aanpassingsvermogen

Een gezond lichaam beschikt over een goed aanpassingsvermogen en brengt de balans weer terug na een verandering. Dit kunnen kleine en hele normale veranderingen zijn. Denk maar eens aan het eten van een appel. Ons lichaam zorgt ervoor dat er insuline wordt vrijgemaakt, zodat we de glucose (suikers) uit de appel op kunnen nemen en er energie van kunnen maken. Andere regulatiemechanismen zorgen er daarna voor dat alles weer normaal wordt. Ook bij ziekte kun je je vast voorstellen dat een lichaam met een gezonde dosis veerkracht er sneller weer bovenop is. Want ziek worden we allemaal wel eens. Dat is niet erg en bovendien niet te voorkomen. De vraag is dan hoe goed ons lichaam daar mee om kan gaan. Lukt het om de ziekteverwekkers goed te bestrijden? Kan ons lichaam het zelf oplossen en weer terugveren naar de situatie van daarvoor? Helaas lukt dat niet altijd en wordt de balans niet vanzelf hersteld. Dat kan bijvoorbeeld als er tekorten zijn aan essentiële voedingsstoffen. Maar ook als er teveel prikkels of stressoren zijn die het lichaam niet in staat stellen te herstellen.

Onze eigen barrières

Onze lichaamsbarrières bepalen voor een groot deel hoe veerkrachtig we zijn. Maar wat zijn eigenlijk onze barrières? Een hele duidelijke barrière is de huid. En het spijsverteringsstelsel van mond tot kont en alles wat daartussen zit. Dat is natuurlijk dé plek waar uitwisseling plaatsvindt van voedingsstoffen, zoals koolhydraten, eiwitten, vetten en ook vitamines en mineralen. Daarbij hebben de darmen een essentiële functie in het tegenhouden van alles wat niet in het lichaam hoort en juist binnen laten wat we kunnen gebruiken. Dus goed zorgen voor onze barrières en in het bijzonder ons spijsverteringsstelsel is uitermate belangrijk en vrijwel altijd onderdeel van de orthomoleculaire behandeling.

Oervoeding

Bij de term voeding denk ik aan een stof die noodzakelijk is voor een organisme om te overleven, te groeien of te ontwikkelen. Het verwijst naar iets ‘goeds’. Maar helaas is dat tegenwoordig niet zo met het merendeel van de voedingsmiddelen en producten die nu op de markt zijn. Onze genen (die bepalen hoe onze cellen functioneren) zijn nog dezelfde als 10.000 jaar geleden, alleen zijn de voedingsmiddelen en ook de omstandigheden in deze tijd drastisch veranderd. En dat zorgt voor een mismatch. Ons lichaam snapt niet altijd wat het moet met geraffineerde suikers, gluten en allerlei chemische toevoegingen. Het gaat dan tegenstribbelen en er ontstaan klachten. Liever heeft ons lichaam een voedings- en leefstijlpatroon dat dichter bij onze natuur staat: puur en onbewerkte oervoeding, als ons lichaam er om vraagt en nadat we er iets voor hebben gedaan (zoals bewegen). Dan geven we wat het lichaam nodig heeft, dan klopt het voedingsverhaal, en bouwen we veerkracht op.

Werken aan je gezondheid? Belangrijker dan ooit!

Voedingsverhaal

Marloes van Heijningen-Waanders

Ugchelen

KvK: 88246663

 

Connect

E: info@voedingsverhaal.nl

T: 06-16742782