Is de orthomoleculaire geneeskunde wetenschappelijk onderbouwd?

Het korte antwoord daarop is: ja. Wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat er een duidelijk verband bestaat tussen voeding en ziekten. Bepaalde voedingspatronen spelen een rol bij het ontstaan van tal van ziekten, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Het tegenovergestelde is ook bewezen: goede voeding ondersteunt het zelfherstellend vermogen van het lichaam en bevordert de gezondheid.

Een mooi voorbeeld van een bewezen interventie in de orthomoleculaire geneeskunde is het advies om extra foliumzuur (vitamine B11) te nemen aan vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn. Foliumzuur heeft al vroeg in de zwangerschap een belangrijke functie in de ontwikkeling van het zenuwstelsel van het ongeboren kind. Het verkleint de kans op een neuraalbuisdefect, wat kan leiden tot onder meer een open ruggetje.

Resultaten van wetenschappelijke onderzoeken zijn veelal vrij toegankelijk. Bijvoorbeeld via PubMed, een database met vele biomedische wetenschappelijke publicaties. Het vereist echter wel de nodige kennis en ervaring om de onderzoeken goed te interpreteren en een vertaalslag te maken naar de praktijk voor therapeuten of voor individuen zelf. Ook wordt wetenschappelijke inhoud gedeeld in opleidingen, op congressen en webinars en via online platforms.

Vakbladen

Twee vakbladen die op een mooie manier wetenschap met toepassing combineren zijn het vakblad OrthoFyto en het Vakplatform Natuurlijke & Integrale Gezondheidszorg (VNIG). Beiden hebben als algemeen doel om therapeuten, artsen en (para)medische professionals te informeren en inzicht te geven in de laatste ontwikkelingen op het gebied van de integrale holistische gezondheidszorg.

Als tekstschrijver heb ik voor beide vakbladen geschreven aan de volgende artikelen:

  • OrthoFyto (nov 2022): Orthomoleculaire perspectieven voor de prikkelbare darm
  • OrthoFyto (feb 2023): De pathofysiologie van long-covid
  • VNIG (apr 2023): Long-covid: toewerken naar een integrale aanpak

Klik op onderstaande links om naar een pdf-versie van het artikel eronder te gaan.

Voedingsverhaal

Marloes van Heijningen-Waanders

Ugchelen

KvK: 88246663

 

Connect

E: info@voedingsverhaal.nl

T: 06-16742782