Over Marloes

In het kort

Ik ben gezondheidswetenschapper, tekstschrijver en orthomoleculair therapeut. Ik hou van de medische wetenschap, van kennis tot me nemen en van analyseren. Toen ik in aanraking kwam met de orthomoleculaire geneeskunde verrijkte dat mijn kennis enorm. Ik vind het waardevol om naar de mens als geheel te kijken, ernaar te luisteren en met aandacht het probleem en de onderliggende oorzaak te onderzoeken.

Door mijn wetenschappelijke kennis te combineren met de orthomoleculaire behandelwijze wil ik jou op weg helpen naar bewustere keuzes voor een gezonder leven. Je kunt bij mij op consult komen, maar ook inspiratie halen op mijn website.

Meer over mij

Op de eerste plaats ben ik moeder van 3 kinderen! En heb ik, net als ieder ander, te maken met allerlei uitdagingen in het leven. Je herkent het vast, de enorme hoeveelheid prikkels waar we elke dag aan blootstaan. Ik heb daar wel eens last van. Gelukkig voel ik me altijd beter wanneer ik de natuur op zoek. Het geeft me rust, ik adem dan bewuster en ik kan even ‘uit mijn hoofd’. De natuur is krachtig en levert ons bovendien pure en eerlijke producten die we eruit kunnen halen. Ik ben ervan overtuigd dat de natuur veel meer wijsheden in zich heeft waar we ons mee zouden kunnen voeden!

Als ik terugdenk aan mijn jeugd, dan was ik niet altijd graag in de natuur. Niet als het hooikoortsseizoen begon en ook niet al spelend in een hooiberg. Met dikke en opgezwollen ogen kwam ik dan weer tevoorschijn. En eigenlijk voelde heel mijn lijf dan niet fijn. Voortdurend was ik aan het niezen. En mijn zakdoekjes en pot vaseline voor mijn droge neus moesten altijd overal mee naartoe.

Mijn interesse in gezondheid en het welzijn van de mens waren er al van jongs af aan. Eerst wilde ik de verpleging in, net als mijn moeder. Ik was erg onder de indruk van een boek van haar, over Florence Nightingale, grondlegster van de moderne verpleegkunde. Mijn ideeën voor een studie gingen daarna via verpleegkunde en geneeskunde naar uiteindelijk gezondheidswetenschappen. Toen ik enkele jaren geleden in aanraking kwam met de orthomoleculaire geneeskunde kon ik niet anders dan me daarin verdiepen. Wat een mooie wereld, die voor mij de spijker op zijn kop sloeg. Het bekijkt de persoon als geheel en behandelt niet alleen het symptoom.

In het voorbeeld van hooikoorts, kun je je bijvoorbeeld afvragen waarom het lichaam reageert op pollen. Dat is in feite toch niet zo schadelijk voor het lichaam om een ontstekingsproces (wat hooikoortsklachten in feite zijn) in gang te zetten? Misschien is er ook iets aan de hand met de barrièrefunctie? En is het ook mogelijk om het probleem van binnenuit aan te pakken.

In duik graag de diepte in om klachten en werkingsmechanismen te doorgronden. Ik volg de medische wetenschap en schrijf er ook graag over. Op andere momenten ben ik graag heel praktisch bezig, sta ik uren in de keuken om met goede ingrediënten iets lekkers en voedzaams neer te zetten.

Ik gun iedereen meer aandacht voor goede voeding. Daar wordt je lijf blij van!

Relevante opleidingen

 • Epifysiologie I, als onderdeel van opleiding tot orthomoleculair natuurgeneeskundig therapeut (Evenwijs)
 • Medische Basiskennis (Con Amore)
 • Orthomoleculaire Therapie (Natura Foundation)
 • Promovendus Transplantatie Immunologie (Leids Universitair Medisch Centrum)
 • Biomedische gezondheidswetenschappen (Radboud Universiteit Nijmegen)

Cursussen en trainingen

 • Hoogsensitiviteit (CellCare, 2023)
 • Long Covid: een effectief behandelplan (Natura Foundation, 2023)
 • De rol van vetzuren in het immuunsysteem (Natura Foundation, 2022)
 • Vetzuren, wanneer, hoe en in welke vorm? (Natura Foundation, 2022)
 • 3 stappen voor het herstellen van de darmgezondheid (Natura Foundation, 2022)
 • Corona en leptine: hoe leidt hyperleptinemie tot complicaties bij COVID-19? (Natura Foundation, 2020)
 • Corona en de longen & Corona en stress (Natura Foundation, 2020)
 • Selfish brain (Natura Foundation, 2020)
 • Kennis in Praktijk – Energie en het chronisch vermoeidheidssyndroom (Natura Foundation, 2019)

Voedingsverhaal

Marloes van Heijningen-Waanders

Ugchelen

KvK: 88246663

 

Connect

E: info@voedingsverhaal.nl

T: 06-16742782